Milyen címkét válasszak? Címkeválasztási útmutató

A vonalkódot széles körben alkalmazzák, kezdve a legismertebb kereskedelmi árucímkéktől, egészen a páciensazonosító csuklópántokig, és a katonai berendezéseket jelölő etikettekig. A mai technológiák mellett rendelkezésre álló opciók mellett nem egyszerű feladat a követelményeknek mindenben megfelelő címkék kiválasztása. A címke típus kiválasztását, az élettartam, a környezeti feltételek ismerete nagyban leegyszerűsíti. Ezek mellett azt a körülményt is figyelembe kell venni, hogy az egyes címkenyomtató berendezések eltérő méretű, és tekercselésű címketekerccsel üzemelnek.

Az első lépés a megfelelő címke kiválasztásánál az alkalmazásunk speciális igényeinek felderítése.

Mit fogunk azonosítani a vonalkóddal? (termékeket, személyeket, berendezéseket)

Míg a papírcímke tökéletesen megfelel a legtöbb termékazonosítási alkalmazásban, addig nagyon gyengén szerepel a tárgyieszköz alkalmazásokban, különösen az olyan esetekben, mikor pl. egy jármű azonosítására kell, hogy szolgáljon. Az ilyen alkalmazásoknál egy strapabíró műanyag címke sokkal jobban teljesít. Más esetekben maga a címke sem jelenti a megfelelő megoldást, mivel például a páciensazonosításnál a csuklópánt sokkal jobb.

Milyen hosszú ideig szükséges az azonosítók használata?

A címkék tartósságát a nyomtatási technológia alapvetően meghatározza, hiszen direkt termál nyomtatás esetén a jóhiszemű becslések szerint is csak körülbelül 1 évig őrzik meg eredeti állapotukat. Amennyiben hosszabb ideig tervezzük az azonosítók használatát, úgy a termál traszfer nyomtatás nyújt megoldást számunkra.

Milyen környezeti hatásoknak lesz kitéve a címke?

A direkt hő és fényhatásnak kitett címkék élettartama nagyban megrövidül, így ilyen hatások esetén kizárólag direkt termál nyomtatással készített műanyag címkék alkalmazása javasolt.

Milyen címkét szükséges ott alkalmazni, ahol fontos, hogy a felragasztott címke eltávolítható legyen?

Papír, termál papír vagy akár műanyag címke alapanyagok is rendelhetőek eltávolítható ragasztóval. Ezek bármikor könnyedén eltávolíthatóak.

Milyen címkét alkalmazzunk, ha azt szeretnénk, hogy ne lehessen sérülés nélkül eltávolítani?

Papír, termál papír vagy akár műanyag címke alapanyagok is rendelhetőek permanens, vagy akár extra erős ragasztóval is. Ezeket felragasztás után nem lehet sérülés nélkül eltávolítani.

 

címke- festékszalag

Segítségre van szüksége a megfelelő címke kiválasztásához?

Munkatársaink rendelkezésére állnak – keressen fel minket és segítünk!
+36-1-221-1090

Címke típusok a nyomtatási technológia szerint

A működési elvük, vagyis a nyomtatás során alkalmazott technológia alapján két fő típust különböztetünk meg, a direkt termál és a termál transzfer nyomtatókat.

Direkt termál címke

A direkt termál címkék (függőcímkék, csuklópántok) nyomtatásához nincs szükség tintára, vagy festékszalagra. A termál címkék (hőcímkék) felülete egy hőérzékeny réteggel van bevonva, mely hő hatására színt vált, a nyomtató termo feje alatt. A nyomtató feje felhevül, és lehűl a vonalkód képének megfelelően, és a vonalkód ennek megfelelően kerül a címkére.

hőnyomtatás
Mivel a nyomtatáshoz nincs szükség festékszalagra, a direkt termál technológia egyszerű, és a nyomtatás összköltségét tekintve olcsóbb, mint a konkurens eljárások.
A direkt termál címkék relatíve hosszan tárolhatók (max. egy évig), de nem használhatók olyan környezetben, ahol hőnek, napsütésnek, bizonyos vegyszerek kipárolgásának, vagy dörzsölésnek vannak kitéve.
A direkt termál etikettek a rövid élettartamú címkék ideális anyagai. Olyan alkalmazási területekre gondoljunk, mint az élelmiszercímkék, szállítási címkék.

Termál transzfer címke

A termotranszfer címkék, és más kellékanyagok nem rendelkeznek hőérzékeny bevonattal, ezért nyomtatásukhoz festékszalag – termotranszfer szalag szükséges.A termotranszfer szalag típusa a címke, függőcímke fajtájától függ. A nyomtatás során a nyomtatófej alatt, a médiával (címkével) együtt mozgó festékszalagról, a fej hevítése révén a festékanyag a címke felületébe, így alakul ki a címke felületén a nyomtatási kép, például a vonalkód.
termotranszfer nyomtatásBár a termotranszfer nyomtatási technológiához két kellékanyag (festékszalag, címke) szükséges, és emiatt drágább a direkttermál eljárással összehasonlítva, hosszú élettartamú alkalmazásoknál használata előnyösebb, és költségmegtakarítást eredményezhet.A termotranszfer eljárással nyomtatott címke nemcsak a hővel, és a nedvességgel szemben ellenálló, dörzsöléssel sem lehet eltávolítani az így létrehozott nyomatási képet. A termotranszfer eljárás ideális a hosszabb élettartamú címkék, és más médiák előállításához.Mivel a nyomtatott kép színe, felbontása a festékszalagtól, és a nyomtatófej felbontásától függ, ez az eljárás konzisztens, megbízható nyomtatást biztosít minden fajta címkén. Minden olyan alkalmazásnál, ahol hosszabb távon (több mint egy év) is olvashatónak kell maradni a címkének, függőcímkének, csuklópántnak és – vagy környezeti hatásnak ellenálló címkére van szükség a termotranszfer technológia az ideális választás.
A következőkben a termotranszfer eljárás festékszalag – címke párosításait vizsgáljuk:

Papírcímke – viaszbázisú (wax) festékszalag

A papír a legelterjedtebben használt címkeanyag az egyszerűségének, és olcsóságának köszönhetően. A legtöbb alkalmazáshoz tökéletesen megfelel a wax termotranszfer szalaggal nyomtatot papírcímke, amennyiben a címke használata nem durvább, vagy nedvesebb környezetben történik. A papírcímkék eltépődhetnek, és megrongálódhatnak, ennek ellenére ideális megoldást jelentenek az olyan alkalmazásokhoz, mint a szállítási, vagy termékcímkék, és más beltéri felhasználások.
Ha papíralapú címkét, kartoncímkét, csuklópántot használunk, a leggyakrabban viaszbázisú festékszalagra van szükségünk.

Polipropilén címke – viasz-műgyanta (waxresin) festékszalag

A polipropilén egy olyan műanyag, melyből olyan címkék készíthetők, melyeknek jobb a környezetállósága. A polipropilén címkék az összes olyan ellenállóbb címkét követelő alkalmazáshoz, ahol nincs kültéri használat, és a címkék nem kerülnek kapcsolatba agresszív vegyszerekkel. A polipropilén címke vízálló, és nem tépődik. A polipropilén címke ideális a tárgyi eszközök jelölésére, mert élettartama általában hosszabb a jelölt termékekénél, és csak kis mértékben drágább a papírcímkénél.A polipropilén címkék, kartoncímkék, csuklópántok nyomtatásához viasz-műgyanta (waxresin) festékszalag szükséges.

Poliészter címke – műgyanta bázisú festékszalag (resin)

A poliészter a legstrapabíróbb címkeanyag, magas költsége miatt azonban használata a nagy környezeti terheléssel járó alkalmazások eszköze.Az olyan esetekben, amikor a címke kültéri használatnak, mechanikai igénybevételnek, vegyszereknek van kitéve, a poliészter címke az ideális választás.A poliészter címke legalább ötször drágább a papírnál, ezért csak akkor indokolt használata, ha a polipropilén, vagy a papírcímke nem megfelelő.A járművek, vagy a vegyszeres hordók jelölése a két legjellemzőbb alkalmazás, amikor a poliészter címke használata indokolt.
Poliészter címke nyomtatáshoz műgyanta bázisú festékszalag (resin) szükséges.

Címke típusok

Címkék alatt a felragasztható öntapadós etiketteket értjük. Az összes címke rendelkezik saját ragasztó felülettel, mellyel közvetlenül a termékre, objektumra lesz feltéve. A vonalkódos média termékek között messze a címkék a legszélesebb körben alkalmazottak, melynek oka, nyomtatásuk, alkalmazásuk egyszerűségében keresendő.címkék

A címkék méretválasztéka rendkívül széles, és a ragasztóanyagok is nagy számban állnak rendelkezésre.

Függőcímkék

A címkék, és függőcímkék (kartoncímkék) a fő különbséget az jelenti, hogy a függőcímkék nem rendelkeznek ragasztófelülettel. A függőcímkék a címkéknél általában vastagabb anyagból készülnek. A függőcímkék legjellemzőbb alkalmazása a ruhaboltoknál felhasznált, a termékre műanyag szállal felrögzített termékjelölő. függőcímke_small
Az olyan esetekben, amikor a jelölendő termék felülete nem sima, a ragasztás helyett jó megoldást jelenthet a függőcímkék felkötése, vagy feltűzése a tárgyra. Az olyan esetekben is jó megoldást jelenthet a függőcímkék alkalmazása, ahol a jelölőcímkét el kell távolítani a termékről, és az eltávolított azonosító nem hagyhat hátra ragasztóanyagot.

Csuklópántok

A csuklópántok a vonalkódos jelölés nagyon speciális ágát képezik, de ideális megoldást jelentenek a személyek azonosítására.csuklópánt
Egy egyszerű öntapadós címke könnyedén felragasztható a ruhára, azonban ez a jelölőcímke nem megbízható, mivel könnyedén le is eshet. A csuklópánt sokkal megbízhatóbb megoldás a személyek jelölésére, mivel egyszerűen felrögzíthető, és biztosan nem fog leesni, továbbá ellenáll a mindennapi használat során jelentkező környezeti hatásoknak.

Segítségre van szüksége a megfelelő címke kiválasztásához?

Munkatársaink rendelkezésére állnak – keressen fel minket és segítünk!
+36-1-221-1090

Címke használat alkalmazási területenként

Alkalmazási terület

Papírcímke direkt termál

Papírcímke termál transzfer

Polipropilén címke direkt termál

Polipropilén címke termál transzfer

Poliészter címke termál transzfer

Tárgyieszköz beltéri

Tárgyieszköz kültéri

Szállítási címke

Termék címke

Polc címke

Csuklópánt beltéri

Csuklópánt kültéri

Kartoncímke

Ragasztófajták

A ragasztó használata csak a címkékre vonatkozik, mivel a kartoncímkék, csuklópántok alkalmazásnál nincs rájuk szükség. A legtöbb esetben a címkékhez permanens ragasztót  használnak, előfordulnak különleges alkalmazások, ahol más fajta ragasztó szükséges.

Permanens ragasztó

A legtöbb címkéhez akril bázisú permanens ragasztót használunk, mely jól tapad a sima, tiszta felületekre. Ha a permanens ragasztós címke egyszer felragad, nehéz eltávolítani. Ha mégis leszedjük, a címke roncsolódik, és nyomot hagy eredeti helyén. A permanens ragasztós címkék jól használhatók fán, papíron, üvegen, műanyagon, és bizonyos fémeken.

Eltávolítható ragasztó

Az eltávolítható ragasztók nem tapadnak olyan erővel, mint a permanens ragasztók, ezért a velük készült címkék, a nélkül leszedhetők, hogy a címke, vagy a jelölt tárgy sérülne. Az eltávolítható ragasztós címkéket leggyakrabban olyan termeléskövetési alkalmazásokban használják, ahol a címke először egy munkalapra kerül, majd a folyamat végén átragasztják a csomagolódobozra. Néhány vegyesbolti alkalmazásnál is használnak eltávolítható címkéket, ahol az eladott termékről az árcédulát anélkül távolítják el, hogy az nyomot hagyna maga után.

Extra erős ragasztós címkék

Ezek a címkék olyan ragasztóval készülnek, mely a felragasztás során extra erővel tapadnak a felületre. Az ilyen címkéket általában olyan esetekben alkalmazzák, amikor nem áll rendelkezésre tiszta, sima felület a céltárgyon. Amikor a címkéket a terepen, nem tiszta körülmények között kell felrakni, mint például az építőiparban, az extra erős ragasztós címkék jelenthetik a megfelelő megoldást.

További címke sajátosságok

Bár az eddigiekben érintettünk a címkék, és más kellékanyagok legfontosabb sajátosságait, ezeken felül is léteznek még speciális címkejellemzők, melyek bizonyos esetekben fontosak lehetnek. Ezek a jellemzők általában olyan címkéknél jelentkeznek, melyek többnyire a szállítóknál nincsenek raktáron, ezeket többnyire speciális címkéknek nevezzük.Ezek a speciális címkék hosszabb szállítási idővel, és jellemzően magasabb áron állnak rendelkezésre.

Színes címkék

A címkék, és más kellékanyagok nagy többsége fehér, de különféle színben lehet címkéket rendelni. Ezek a színes címkék egyszínűek, mindenféle keret, vagy szél nélkül.
A szállítóknál bizonyos színes címkék raktári elemként is léteznek korlátozott méretválasztékkal, ha azonban a kívánt méret nem raktári tétel, akkor az igény speciális címkeként jelentkezik.

Speciális formájú címkék

A raktáron tartott címkék, kartoncímkék, csuklópántok általában négyszögletesek. Ez nem jelenti azt, hogy más formájú címkék, és kellékanyagok nem léteznek. Bizonyos alkalmazásokhoz kör, vagy ellipszis alakú címkék szükségesek, mint például a borospalackokhoz.
Léteznek még raktárin tartott pillangó formájú címkék is, melyeket ékszer címkeként szoktak említeni, de a nem szögletes címkék általában speciális címkének számítanak.

Segítségre van szüksége a vonalkódos rendszere kialakításához?

Munkatársaink rendelkezésére állnak - keressen fel minket és segítünk! Ingyenes ajánlatkérés