Milyen címkét válasszak? Címkeválasztási útmutató

címke- festékszalag

A vonalkódot széles körben alkalmazzák, kezdve a legismertebb kereskedelmi árucímkéktől, egészen a páciensazonosító csuklópántokig, és a katonai berendezéseket jelölő etikettekig.

A megfelelő címke kiválasztásánál zavaró lehet a címkeanyagok, ragasztók, és a méretek nagy választéka. Míg a papírcímke tökéletesen megfelel a legtöbb termékazonosítási alkalmazásban, addig nagyon gyengén szerepel a tárgyieszköz alkalmazásokban, különösen az olyan esetekben, mikor pl. egy jármű azonosítására kell, hogy szolgáljon. Az ilyen alkalmazásoknál egy strapabíró műanyag címke sokkal jobban teljesít.
Más esetekben maga a címke sem jelenti a megfelelő megoldást, mivel például a páciensazonosításnál a csuklópánt sokkal jobb.

A nyomtatási kellékanyagok széles választéka miatt nem egyszerű az alkalmazásunkhoz legjobban megfelelő termék kiválasztása. Az első lépés a megfelelő címke kiválasztásánál az alkalmazásunk speciális igényeinek felderítése

  • Mit fogunk azonosítani a vonalkóddal? (termékeket, személyeket, berendezéseket)
  • Milyen hosszú az azonosítók használata?(élettartam)
  • Milyen környezeti hatásoknak lesz kitéve a címke
  • Milyen felületre kell a címkét felragasztani? (rögzíteni)

A használati körülmények pontos ismerete segít meghatározni a címke típusát, anyagát, és egyéb tulajdonságait.
A következőkben megpróbálunk segíteni a megfelelő címke, kartoncímke, csuklópánt kiválasztásában.

Címke típusok

Címkék alatt a felragasztható öntapadós etiketteket értjük. Az összes címke rendelkezik saját ragasztó felülettel, mellyel közvetlenül a termékre, objektumra lesz feltéve. A vonalkódos média termékek között messze a címkék a legszélesebb körben alkalmazottak, melynek oka, nyomtatásuk, alkalmazásuk egyszerűségében keresendő.címkék

A címkék méretválasztéka rendkívül széles, és a ragasztóanyagok is nagy számban állnak rendelkezésre.

Függőcímkék

A címkék, és függőcímkék (kartoncímkék) a fő különbséget az jelenti, hogy a függőcímkék nem rendelkeznek ragasztófelülettel. A függőcímkék a címkéknél általában vastagabb anyagból készülnek. A függőcímkék legjellemzőbb alkalmazása a ruhaboltoknál felhasznált, a termékre műanyag szállal felrögzített termékjelölő. függőcímke_small
Az olyan esetekben, amikor a jelölendő termék felülete nem sima, a ragasztás helyett jó megoldást jelenthet a függőcímkék felkötése, vagy feltűzése a tárgyra. Az olyan esetekben is jó megoldást jelenthet a függőcímkék alkalmazása, ahol a jelölőcímkét el kell távolítani a termékről, és az eltávolított azonosító nem hagyhat hátra ragasztóanyagot.

Csuklópántok

A csuklópántok a vonalkódos jelölés nagyon speciális ágát képezik, de ideális megoldást jelentenek a személyek azonosítására.csuklópánt
Egy egyszerű öntapadós címke könnyedén felragasztható a ruhára, azonban ez a jelölőcímke nem megbízható, mivel könnyedén le is eshet. A csuklópánt sokkal megbízhatóbb megoldás a személyek jelölésére, mivel egyszerűen felrögzíthető, és biztosan nem fog leesni, továbbá ellenáll a mindennapi használat során jelentkező környezeti hatásoknak.

Direkt termál címke

A direkt termál címkék (függőcímkék, csuklópántok) nyomtatásához nincs szükség tintára, vagy festékszalagra. A termál címkék (hőcímkék) felülete egy hőérzékeny réteggel van bevonva, mely hő hatására színt vált, a nyomtató termo feje alatt. A nyomtató feje felhevül, és lehűl a vonalkód képének megfelelően, és a vonalkód ennek megfelelően kerül a címkére.

hőnyomtatás
Mivel a nyomtatáshoz nincs szükség festékszalagra, a direkt termál technológia egyszerű, és a nyomtatás összköltségét tekintve olcsóbb, mint a konkurens eljárások.
A direkt termál címkék relatíve hosszan tárolhatók (max. egy évig), de nem használhatók olyan környezetben, ahol hőnek, napsütésnek, bizonyos vegyszerek kipárolgásának, vagy dörzsölésnek vannak kitéve.
A direkt termál etikettek a rövid élettartamú címkék ideális anyagai. Olyan alkalmazási területekre gondoljunk, mint az élelmiszercímkék, szállítási címkék.

Termál transzfer nyomtatás

A termotranszfer címkék, és más kellékanyagok nem rendelkeznek hőérzékeny bevonattal, ezért nyomtatásukhoz festékszalag – termotranszfer szalag szükséges.A termotranszfer szalag típusa a címke, függőcímke fajtájától függ. A nyomtatás során a nyomtatófej alatt, a médiával (címkével) együtt mozgó festékszalagról, a fej hevítése révén a festékanyag a címke felületébe, így alakul ki a címke felületén a nyomtatási kép, például a vonalkód.
termotranszfer nyomtatásBár a termotranszfer nyomtatási technológiához két kellékanyag (festékszalag, címke) szükséges, és emiatt drágább a direkttermál eljárással összehasonlítva, hosszú élettartamú alkalmazásoknál használata előnyösebb, és költségmegtakarítást eredményezhet.A termotranszfer eljárással nyomtatott címke nemcsak a hővel, és a nedvességgel szemben ellenálló, dörzsöléssel sem lehet eltávolítani az így létrehozott nyomatási képet. A termotranszfer eljárás ideális a hosszabb élettartamú címkék, és más médiák előállításához.Mivel a nyomtatott kép színe, felbontása a festékszalagtól, és a nyomtatófej felbontásától függ, ez az eljárás konzisztens, megbízható nyomtatást biztosít minden fajta címkén.Minden olyan alkalmazásnál, ahol hosszabb távon (több mint egy év) is olvashatónak kell maradni a címkének, függőcímkének, csuklópántnak és – vagy környezeti hatásnak ellenálló címkére van szükség a termotranszfer technológia az ideális választás.
A következőkben a termotranszfer eljárás festékszalag – címke párosításait vizsgáljuk:

Papírcímke – viaszbázisú (wax) festékszalag

A papír a legelterjedtebben használt címkeanyag az egyszerűségének, és olcsóságának köszönhetően. A legtöbb alkalmazáshoz tökéletesen megfelel a wax termotranszfer szalaggal nyomtatot papírcímke, amennyiben a címke használata nem durvább, vagy nedvesebb környezetben történik. A papírcímkék eltépődhetnek, és megrongálódhatnak, ennek ellenére ideális megoldást jelentenek az olyan alkalmazásokhoz, mint a szállítási, vagy termékcímkék, és más beltéri felhasználások.
Ha papíralapú címkét, kartoncímkét, csuklópántot használunk, a leggyakrabban viaszbázisú festékszalagra van szükségünk.

Polipropilén címke – viasz-műgyanta (waxresin) festékszalag

A polipropilén egy olyan műanyag, melyből olyan címkék készíthetők, melyeknek jobb a környezetállósága. A polipropilén címkék az összes olyan ellenállóbb címkét követelő alkalmazáshoz, ahol nincs kültéri használat, és a címkék nem kerülnek kapcsolatba agresszív vegyszerekkel. A polipropilén címke vízálló, és nem tépődik. A polipropilén címke ideális a tárgyi eszközök jelölésére, mert élettartama általában hosszabb a jelölt termékekénél, és csak kis mértékben drágább a papírcímkénél.A polipropilén címkék, kartoncímkék, csuklópántok nyomtatásához viasz-műgyanta (waxresin) festékszalag szükséges.

Poliészter címke – műgyanta bázisú festékszalag (resin)

A poliészter a legstrapabíróbb címkeanyag, magas költsége miatt azonban használata a nagy környezeti terheléssel járó alkalmazások eszköze.Az olyan esetekben, amikor a címke kültéri használatnak, mechanikai igénybevételnek, vegyszereknek van kitéve, a poliészter címke az ideális választás.A poliészter címke legalább ötször drágább a papírnál, ezért csak akkor indokolt használata, ha a polipropilén, vagy a papírcímke nem megfelelő.A járművek, vagy a vegyszeres hordók jelölése a két legjellemzőbb alkalmazás, amikor a poliészter címke használata indokolt.
Poliészter címke nyomtatáshoz műgyanta bázisú festékszalag (resin) szükséges.

Címke használat az alkalmazás függvényében

Alkalmazási területPapírcímke direkttermálPapírcímke termotranszferPolipropilén címke direkttermálPolipropilén címke termotranszferPoliészter címke termotranszfer
Tárgyi eszköz beltéri

*

*

Tárgyi eszköz kültéri

*

Szállítási címke

*

 *
Termékcímke * *
Polccímke

*

*

Csuklópánt beltéri

*

Csuklópánt kültéri

*

*

Kartoncímke

*

 *

Ragasztófajták

A ragasztó használata csak a címkékre vonatkozik, mivel a kartoncímkék, csuklópántok alkalmazásnál nincs rájuk szükség. A legtöbb esetben a címkékhez permanens ragasztót  használnak, előfordulnak különleges alkalmazások, ahol más fajta ragasztó szükséges.

Permanens ragasztó

A legtöbb címkéhez akril bázisú permanens ragasztót használunk, mely jól tapad a sima, tiszta felületekre. Ha a permanens ragasztós címke egyszer felragad, nehéz eltávolítani. Ha mégis leszedjük, a címke roncsolódik, és nyomot hagy eredeti helyén. A permanens ragasztós címkék jól használhatók fán, papíron, üvegen, műanyagon, és bizonyos fémeken.

Eltávolítható ragasztó

Az eltávolítható ragasztók nem tapadnak olyan erővel, mint a permanens ragasztók, ezért a velük készült címkék, a nélkül leszedhetők, hogy a címke, vagy a jelölt tárgy sérülne. Az eltávolítható ragasztós címkéket leggyakrabban olyan termeléskövetési alkalmazásokban használják, ahol a címke először egy munkalapra kerül, majd a folyamat végén átragasztják a csomagolódobozra. Néhány vegyesbolti alkalmazásnál is használnak eltávolítható címkéket, ahol az eladott termékről az árcédulát anélkül távolítják el, hogy az nyomot hagyna maga után.

Extra erős ragasztós címkék

Ezek a címkék olyan ragasztóval készülnek, mely a felragasztás során extra erővel tapadnak a felületre. Az ilyen címkéket általában olyan esetekben alkalmazzák, amikor nem áll rendelkezésre tiszta, sima felület a céltárgyon. Amikor a címkéket a terepen, nem tiszta körülmények között kell felrakni, mint például az építőiparban, az extra erős ragasztós címkék jelenthetik a megfelelő megoldást.

További címke sajátosságok

Bár az eddigiekben érintettünk a címkék, és más kellékanyagok legfontosabb sajátosságait, ezeken felül is léteznek még speciális címkejellemzők, melyek bizonyos esetekben fontosak lehetnek. Ezek a jellemzők általában olyan címkéknél jelentkeznek, melyek többnyire a szállítóknál nincsenek raktáron, ezeket többnyire speciális címkéknek nevezzük.Ezek a speciális címkék hosszabb szállítási idővel, és jellemzően magasabb áron állnak rendelkezésre.

Színes címkék

A címkék, és más kellékanyagok nagy többsége fehér, de különféle színben lehet címkéket rendelni. Ezek a színes címkék egyszínűek, mindenféle keret, vagy szél nélkül.
A szállítóknál bizonyos színes címkék raktári elemként is léteznek korlátozott méretválasztékkal, ha azonban a kívánt méret nem raktári tétel, akkor az igény speciális címkeként jelentkezik.

Speciális formájú címkék

A raktáron tartott címkék, kartoncímkék, csuklópántok általában négyszögletesek. Ez nem jelenti azt, hogy más formájú címkék, és kellékanyagok nem léteznek. Bizonyos alkalmazásokhoz kör, vagy ellipszis alakú címkék szükségesek, mint például a borospalackokhoz.
Léteznek még raktárin tartott pillangó formájú címkék is, melyeket ékszer címkeként szoktak említeni, de a nem szögletes címkék általában speciális címkének számítanak.

A megfelelő vonalkód címke és festékszalag kiválasztása

A mai technológiák mellett rendelkezésre álló opciók mellett nem egyszerű feladat a követelményeknek mindenben megfelelő média termékek kiválasztása. A címke, és festékszalag típus kiválasztását, az élettartam, a környezeti feltételek ismerete nagyban leegyszerűsíti. Ezek mellett azt a körülményt is figyelembe kell venni, hogy az egyes címkenyomtató berendezések eltérő méretű, és tekercselésű címketekerccsel üzemelnek.

Segítségre van szüksége a vonalkódos rendszere kialakításához?

Munkatársaink rendelkezésére állnak - keressen fel minket és segítünk! Ingyenes ajánlatkérés