Vonalkódolvasó segítségével könnyen, gyorsan és hatékonyan lehet a raktározási és értékesítési folyamatokat vezérelni. A különböző feladatokhoz és igénybevételhez eltérő teljesítményű és felhasználási környezetű szkennert kell választani. Válasszon a főbb lézeres vonalkódolvasó kategóriákból, hogy megtalálja az ön számára legmegfelelőbb eszközt.

Fixen beépíthető vonalkódolvasó terméklista

Fixen beépíthető vonalkódolvasó

Általában automata rendszerek részét képező, fixen beépíthető vonalkódolvasók speciális felhasználási területeken kerülnek felhasználásra. Az ilyen vonalkódolvasók fixen beépítésre kerülnek egy szállítószalag mellé, vagy egy kioszkba, és olyan bemenetekkel, és interfészekkel rendelkeznek, melyek révén külső szenzorokkal aktiválhatók. Az ilyen berendezések nagy olvasási sebességgel rendelkeznek.

Ipari kivitelű kézi vonalkódolvasók terméklista

Ipari kivitelű kézi vonalkódolvasók

Ipari körülmények közt is megbízhatóan használható, ellenálló vonalkódolvasó. Porszigetelésük és ütésállóságuknak köszönhetően mostoha körülmények közt is jól teljesítenek. Jellemzően piros vagy sárga, megkülönböztető színű a borítást kapnak. Aktív használat mellett is magas élettartalmúak.

Ipari kivitelű vezeték nélküli vonalkódolvasók terméklista

Ipari kivitelű vezeték nélküli vonalkódolvasók

Az ipari kivitelű vonalkódolvasók porszigeteltek, és elviselik a 1,8 méterről a betonra történő leejtést is. Gumírozott tokozásuk révén a durvább körülmények között is jól helytállnak.  Némelyiket még kalapácsolásra is lehet használni, anélkül, hogy mindez meghibásodást okozna. A vezeték nélküli olvasók a nagy területű raktárak esetén a legoptimálisabbak.

Kézi / állványos vonalkódolvasók terméklista

Kézi / állványos vonalkódolvasók

A kézi / állványos vonalkódolvasókat vagy az állványon rögzítve, vagy kézben mozgatva lehet a vonalkód leolvasásra használni. A legelterjedtebb és egy legköltséghatékonyabb általános célú vonalkódolvasó lézer szkennerek. A mai modern olvasók jellemzően USB porton csatlakoznak.

Pultba épített vonalkódolvasók terméklista

Pultba épített vonalkódolvasók

Elsősorban szupermarketekben használatos, a pénztár pultba épített vonalkódolvasó. Több irányból képesek leolvasni a kódot, így könnyen és hatékonyan képes kezelni az adatbeolvasást. A legtöbb pultba építhető olvasóba mérleg is építhető.

Pultra/asztalra szerelhető vonalkódolvasó terméklista

Pultra/asztalra szerelhető vonalkódolvasó

A pultra szerelhető vonalkódolvasók úgy lettek kialakítva, hogy a pult tetején fixen elhelyezve működjenek, ne kelljen őket kézbe venni, vagy kézben tartani. Automatikus kód olvasásra alkalmasak, nem igényelnek célzást. Széles olvasási tartománnyal rendelkeznek, így az olvasáshoz nincs szükség a kód pozicionálására.Használatuk leegyszerűsíti a tömeges kódolvasást.

Vezeték nélküli vonalkódolvasók terméklista

Vezeték nélküli vonalkódolvasók

A vezeték nélküli vonalkód olvasók segítségével könnyen, korlátozások nélkül olvashatod le a vonalkódokat. A vonalkód és a számítógép közti kommunikáció bluetooth vagy rádiófrekvencián zajlik; a számítógépbe telepített USB vevőn keresztül.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő vonalkódolvasó készüléket?

Vonalkódolvasó kiválasztása

A mai vonalkódolvasó készülékek sokkal egyszerűbben használatba vehetők, mint elődeik. Régen elmúltak azok az idők, amikor dekóder egységekkel, és különféle kábelekkel kellett bajlódni. A mai világban csak csatlakoztatni kell a kábelt a PC-hez, és a vonalkódolvasóhoz, és már lehet is olvasni a különféle kódokat. Míg a készülékek, és használatuk sokkal egyszerűbb lett, a választék sokkal összetettebbé vált. A megfelelő vonalkódolvasó készülék kiválasztása, működési sajátosságaik megismerése nélkül nem egyszerű feladat. A megfelelő vonalkódolvasó készülék kiválasztásánál az első lépés az alkalmazási igényeink pontos megismerése.

  • Milyen környezetben lesz a szkenner használva? Ipari körülmények között?
  • Milyen gyakran kell használni?
  • Milyen típusú vonalkódokat kell olvasnia?
  • Hogyan kell a szkennernek olvasnia?
  • Milyen berendezéshez kell a vonalkód olvasó készüléknek csatlakoztatni?

A szkenner használatának körülményeit pontosan ismerve sokkal egyszerűbb a megfelelő vonalkódolvasó típus, az ideális ergonómiai forma, a szükséges opciók kiválasztása. Ezeknek a körülményeknek az ismerete nagyban leegyszerűsíti a megfelelő termék kiválasztását.
Vonalkódolvasó fajták A megfelelő termék kiválasztásánál az egyik legfontosabb körülmény, hogy milyen fizikai elven működő berendezés az ideális az adott alkalmazáshoz. A berendezés működési elve behatárolja, hogy a vonalkódolvasó milyen kódok dekódolására alkalmas, milyen agresszíven olvas. Három fő vonalkódolvasó fajta létezik.

Lézeres vonalkódolvasó készülékek

vonalkódolvasó Voyager 1200gEzek a legismertebb berendezések. Vörös fényű lézerdiódával világítják meg a vonalkódot, és a visszaverődő fény intenzitása alapján azonosítják  a fekete vonalakat, és a fehér hézagokat a vonalkódban. A lézer szkennerek csak egydimenziós vonalkódokat tudnak olvasni, de egyik legköltséghatékonyabb megoldást jelentik. A közönséges lézer szkennerek néhány centimétertől 30-60cm-ig olvasnak, a vonalkód felbontásától függően. Léteznek nagy olvasási távolságú berendezések is, mint pl. az Intermec SR60, melyek nagy reflexiós címkék használata esetén akár 10 méterről is leolvassák a vonalkódot.

CCD szkennerek (vonalkamerák)

A CCD szkennerek a lézerekhez hasonlóan csak 1D kódok olvasására alkalmasak, azonban ezek nem a visszaverődő lézerfényt alkalmazzák, hanem képet készítenek a vonalkód egy metszetéről. Ezt a képet elemezve nyerik ki a vonalkód információ tartalmát. Mára a  CCD szkennerek, mint a Honeywell 1300g hasonló teljesítményűek, és árúak, mint a lézeres termékek. A CCD szkennerek jobban olvassák a gyengébb kontrasztú, és sérült vonalkódokat, és nem tartalmaznak mozgó alkatrészt. Az olyan alkalmazásokban, ahol agresszívebb olvasás szükséges, azonos ár mellett a CCD szkenner jobban teljesít.

2D szkennerek

A CCD szkennerekhez hasonlóan  a 2D olvasók szintén képet készítenek a vonalkódról, majd kiértékelik azt, azonban ezek a berendezések bármely fajta kód olvasására képesek, legyen az 1D, halmozott (stacked), vagy igazi 2D vonalkód. A 2D olvasók további nagy előnye, hogy ezek a kód orientációjától függetlenül képesek annak leolvasására. A lézer, és CCD olvasóknál a vonalkódot be kell célozni, rá kell helyezni a pásztát a vonalkódra hosszában. A 2D olvasórészletesebb képet alkot a vonalkódról, intelligensebb, így a kódot annak pozíciójától függetlenül képes leolvasni. Ez a gyakorlatban kevesebb célzást, gyorsabb munkát jelent. A 2D olvasók, mint a Datalogic Quickscan QD2400 a kódot gyakorlatilag bármilyen felületről le tudják olvasni, akár a számítógép monitorról, vagy a mobiltelefonok kijelzőjéről. A 2D olvasók többre képesek, agresszívebben olvasnak, ezért egyre népszerűbbek az olyan alkalmazásokban ahol hatékonyabb munka, és a 2D vonalkódok használata, vagy távlati alkalmazása szükséges.

Formai, ergonómiai sajátosságok figyelembevétele vonalkódolvasó választásakor

A szkenner működési elvének kiválasztása után a következő kérdés a megfelelő forma meghatározása. A legtöbben a pisztoly formájú, és a szupermarketek pultba épített vonalkódolvasóit ismerik. Öt alapvető formája létezik a szkennereknek, melyek mindegyike előnyös lehet az alkalmazási körülményektől, a használattól függően.

Kézi vonalkódolvasó

Ezek a legelterjedtebb, a legegyszerűbben használatba vehető berendezések. Egyszerűen célozd meg a vonalkódot, és húzd meg a ravaszt. A legtöbb modellhez, mint a Honeywell Voyager 1200g-hez állvány is rendelhető, melynek révén a szkenner prezentációs működésre is alkalmassá tehető. A kézi szkennerek léteznek kábel nélküli kivitelben is.

Prezentációs szkennerek

Az olyan prezentációs szkennerek, mint a Datalogic Cobalto úgy lettek kialakítva, hogy a pult tetején fixen elhelyezve működjenek, ne kelljen őket kézbe venni, vagy kézben tartani. Ezek a berendezések automatikus olvasásra alkalmasak, nem igényelnek célzást. A kézi vonalkódolvasóktól eltérően a prezentációs szkennerek széles olvasási tartománnyal rendelkeznek, így az olvasáshoz nincs szükség a kód pozicionálására. Ezek a berendezések elsősorban a pénztárgép pultokon találhatók, mivel használatuk leegyszerűsíti a tömeges kódolvasást. Csak tartsd a vonalkódot a szkenner elé, és az automatikusan leolvassa.

Mobil terminálok:

A vonalkód olvasót is magukba foglaló mobil eszközök teljes értékű mobil vonalkód olvasó munkahelyet jelentenek, mivel a termék magába foglalja nemcsak a számítógépet, hanem a szkennert is. Míg a hagyományos termékek számítógéphez kell hogy kapcsolódjanak, addig a mobil terminálok, mint a Honeywell Dolphin 60s Scanphone helytől függetlenül alkalmazhatók a gyűjtött adatokat a memóriában tárolva, vagy azokat rögtön megosztva a WiFi, vagy WWAN hálózaton. A mobil eszközök az olyan alkalmazásokban ideálisak, mint a leltár,vagy a tárgyi eszköz nyilvántartás.

Pultba épített szkennerek

Az ilyen berendezések a prezentációs szkennerekhez hasonlóan kerülnek alkalmazásra, azonban ezek közvetlenül beépíthetőek a pénztárpultba. Valószínűleg sokan találkoztak már olyan berendezésekkel, mint a Datalogic Magellan 8300 a szupermarketek pénztárpultjainál. Ezek a berendezések gyakran két szkennerrel (függőleges, és vízszintes) rendelkeznek, melynek révén a kódot a termék bármely oldaláról képesek leolvasni. Sok szkenner integrált mérleggel is rendelhető.

Telepített ipari vonalkódolvasók

Ezek a berendezések sokkal specializáltabban kerülnek alkalmazásra, mivel általában nagy automata rendszerek részét képezik. Az ilyen vonalkódolvasók fixen beépítésre kerülnek egy szállítószalag mellé, vagy egy kioszkba, és olyan bemenetekkel, és interfészekkel rendelkeznek, melyek révén külső szenzorokkal aktiválhatók. Az ilyen berendezések nagy olvasási sebességgel rendelkeznek, mint a Microscan MS9, így akár nagy sebességű szalagok mellé is telepíthetők.

Vonalkódolvasó formai követelményei iparáganként

Alkalmazás

Kábeles kézi szk.

Kábel nélk. kézi szk.

Prezentációs

Mobil terminál

Pultba épített

Telepített

Kisker

Szupermarket

Raktározás

Egészségügy

Gyártás

Oktatás

Logisztika

Terepi munka

 

Interfész kérdések- kábeles, és kábel nélküli szkennerek

Minden egyes vonalkódolvasó valamilyen módon kommunikál a PC-vel, hogy a vonalkódban kódolt információt továbbítsa a gépen futó szoftver számára. Régebben kizárólag kábeles szkennerek léteztek, melyek közvetlenül kapcsolódtak a hoszt berendezéshez. Még ma is ezek a berendezések a legelterjedtebbek, és általában USB, soros (RS232), vagy billentyűzet interfészen keresztül kapcsolódnak a PC-hez, bár léteznek nem szabványos kommunikációs felületek is bizonyos berendezésekhez. A kábeles szkennerek illesztése, beüzemelése a legegyszerűbb. A kábel nélküli vonalkódolvasók mára sokkal elterjedtebbek, mint néhány éve, elsősorban annak köszönhetően, hogy áruk jelentősen csökkent. Ezek a berendezések teljesen azonos módon működnek, mint kábeles társaik, azzal az eltéréssel, hogy rádiósan kommunikálnak a hoszt berendezéshez kábellel kapcsolódó dokkoló egységgel. A PC nem szükséges, hogy rendelkezzen rádiós interfésszel, mivel a rádiós kommunikáció a szkenner, és a dokkoló között bonyolódik. Az illesztés annyiból áll, hogy a dokkolót csatlakoztatjuk a PC-hez, és a szkennert párosítjuk a dokkolóval, és már dolgozhatunk is. Az ilyen jellegű berendezések PC-hez, egy már kábeles szkennerrel működő alkalmazáshoz illesztése roppant egyszerű, mivel a PC felé az interfész nem változik. A legtöbb kábel nélküli szkenner a rádiós kommunikációra a Bluetooth interfészt alkalmazza, melynek hatótávolsága általában 10 méter. Némely gyártók, mint például a Datalogic saját nem szabványos rádiós megoldást kínálnak, melynek hatótávolsága elérheti az 50 métert is (Datalogic Powerscan PM8300). Léteznek olyan megoldások, mikor a szkenner a rádiós hatótávolságon kívül a gyűjtött adatokat saját memóriájában tárolja, majd újból a hatókörbe érve automatikusan átküldi azokat (CipherLab 1660). Bizonyos vonalkódolvasók közvetlenül is csatlakoztathatók olyan hoszt berendezésekhez (notebook, okostelefon, stb.), melyek integrált Bluetooth interfésszel rendelkeznek (Honeywell Voyager 1202g).

Robusztusság

Az alkalmazási körülményektől függetlenül a vonalkód olvasó robusztusságát mindig figyelembe kell venni. A környezeti feltételek alapvetők a szkenner kiválasztásánál, és figyelembe kell venni a használati körülményeket is. Amennyiben a környezeti feltételek átlagosak, azonban számítani lehet a berendezések mostohább kezelésére, a robusztusabb szkenner választása időt, és pénzt takaríthat meg. A legtöbb szkennert normál körülmények közötti használatra tervezték, irodai, vagy kiskereskedelmi alkalmazásokra. Egy-egy véletlen leejtés még nem okoz problémát, azonban ha a szkenner raktári, vagy kültéri alkalmazásban kerül használatra célszerűbb olyan berendezést választani, mint a Datalogic Powerscan PD8300. A robusztus, és az általános célú berendezések közti különbség drámai. Az ipari kivitelű szkennerek, mint pl. a Honeywell Granit 1910i porszigeteltek, és elviselik a 1,8 méterről a betonra történő leejtést is. Gumírozott tokozásuk révén a durvább körülmények között is jól helytállnak.  Némelyiket még kalapácsolásra is lehet használni, anélkül, hogy mindez meghibásodást okozna. A robusztus ipari kivitelű berendezések jól megkülönböztethetők az általános célúaktól sárga, vagy piros tokozásuk révén. Lehet, hogy az általános célú berendezések olcsóbbak, de a meghibásodott, törött szkennerek okozta termeléskiesés, a javítási költségek révén hamar kiegyenlítődnek a robusztus vonalkódolvasókra fordított többletköltség.

vonalkódolvasó ipari kivitelű

 

Kábel nélküli készülékek:

Sokszor olyan vonalkódolvasó szükséges, amely a hoszt berendezéstől (számítógéptől) bizonyos távolságra elvihető, ott használható. Az ilyen készülékek előnyösen használhatók leltárnál, pénztárpultoknál, raktárakban, stb.
A kábel nélküli berendezések általában rádiós kapcsolaton keresztül illesztődnek a hoszt berendezéshez, legtöbbször a Bluetooth interfészt alkalmazva.voyager_1602_g

A megfelelő vonalkódolvasó szkenner kiválasztása

A fenti tényezők mindegyikét figyelembe véve választható ki az Önök alkalmazáshoz ideális termék. Az alkalmazási körülmények feltárása, a szükséges opciók kiválasztása révén gyorsan leszűkíthető a megfelelő berendezések köre. Amennyiben nem biztos a dolgában, vagy további kérdései lennének hívja munkatársainkat. Ők biztosan tudnak segíteni: +36-1-221-1090  mail@ident.hu.