A mobil vonalkódos adatgyűjtő készülékek, eszközök arra hivatottak, hogy eltárolják az információt, a vonalkódolvasóval, és/vagy billentyűzettel rögzített adatokat, majd egy későbbi időpontban egy alkalmas készülékre csatlakoztatva az adatokat áttöltsük. A ma legelterjedtebb mobil adatgyűjtő készülékek rendelkeznek online csatlakozási felülettel (WiFi, GPRS, 3G, Bluetooth), így akár közvetlenül továbbíthatnak, tölthetnek le adatokat a számítógépes rendszerről. Az adatgyűjtő készülékeket egyre inkább egy egy alkalmazási terület igényei szerint alakítják ki. A logisztikai rendszerekbe szánt vonalkódos adatgyűjtő pl. GPRS, 3G interfészt, GPS vevőt tartalmaz. A kereskedelmi, leltári rendszerek vonalkódos adatgyűjtő készülékei beltéri kivitelűek, WiFi interfésszel rendelkeznek.

Apple vonalkódos adapter terméklista

Apple vonalkódos adapter

Védőtokos adapter Apple iPhone, iPod termékekhez, melynek segítségével azok professzionális adatgyűjtő eszközzé tehetők, megtartva eredeti funkcióikat.

Billentyűs adatgyűjtők terméklista

Billentyűs adatgyűjtők

A billentyűs adatgyűjtők egyik fő jellegzetessége, hogy az adatgyűjtő eszközhöz egy billentyűzet tartozik, amellyel további adatok vihetők fel a terminál által végzett adatgyűjtés közben. Készletezés és raktározás elengedhetetlen kelléke.

Csuklón rögzíthető adatgyűjtők terméklista

Csuklón rögzíthető adatgyűjtők

A csuklón rögzíthető mobil adatgyűjtők különösen jó szolgálatot tehetnek akkor, ha a használójának egyébként gyakran szüksége van mindkét kezére a munkavégzés közben. Könnyű, kényelmes kialakítása és egyszerű kezelhetősége nagyban hozzájárulhat a raktári munka hatékonyságágának növekedéséhez.

Érintőképernyős adatgyűjtők terméklista

Érintőképernyős adatgyűjtők

Az érintőképernyős adatgyűjtők egyik fő jellegzetessége, hogy az adatgyűjtő eszköz kijelzője érintőképernyőként is funkcionál.

Hűtőházi terminálok terméklista

Hűtőházi terminálok

Hűtőházi környezetben üzemben tartható speciális mobil eszközök, melyek hosszabb ideig elviselik az itteni zord körülményeket.

Táblagépek terméklista

Táblagépek

A kommerciális táblagép készülékek nem rendelkeznek beépített vonalkódolvasóval. Ha vonalkódot kell olvasni, ezt a beépített kamera képe alapján szoftver segítségével dekódolják. Ez a megoldás eseti vonalkód olvasás során megfelel, azonban intenzív használatra nem alkalmas. Az ipari kivitelű táblagép berendezésk rendelkeznek 1D, vagy 2D vonalkódok gyors olvasására alkalmas beépített vonalkódolvasóval, és a kommersz gépeknél megszokott kamerával is. Az ipari táblagép készülékek mindazokkal az adatátviteli opciókkal WLAN, WWAN, WPAN rendelkeznek, mint a kommersz tabletek, azonban az adatbiztonság területén sokkal több szolgáltatást biztosítanak.

Targonca terminálok terméklista

Targonca terminálok

Járműbe szerelhető, speciálisan targoncákhoz tervezett adatgyűjtő terminálok, melyek nagy segítséget jelentenek a logisztikai folyamatokban. Kialakításuknak köszönhetően az átlag adatgyűjtőnél sokkal ellenállóbak, jól tűrik az állandó rázkódást és vibrációt.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő mobil adatgyűjtő készüléket?

A mobil adatgyűjtő eszközök használata mindennapi életünk részévé vált, elsősorban az okostelefonok elterjedése révén. A tárgyi eszköz leltártól kezdve, egészen a terepi munkát végző műszerészek munkájának támogatásáig a mobil adatgyűjtő terminálok nagymértékben hozzájárulnak a mindennapi munka megkönnyítéséhez, hatékonyságának növeléséhez. Amennyiben dolgozónk kezébe a megfelelő mobil adatgyűjtő eszközt adjuk, máris növeljük munkája sebességét, pontosságát, az egy munkanap során elvégezhető feladatok számát. Az igazi feladatot a megfelelő mobil adatgyűjtő eszköz kiválasztása jelenti. A rendelkezésre álló készülékek száma, fajtája megnehezíti a tisztánlátást, az egyes termékek közötti különbségek észrevételét. Az adott alkalmazás számára ideális készülék kiválasztása nagyon fontos ahhoz, hogy a technológia használata tényleg beruházásunk javára váljon. A készülék kiválasztásának első lépése, alkalmazási igényeink pontos felmérése.

  • Mi a mobil adatgyűjtő készülék alkalmazási területe? Leltár? Tárgyi eszköz követés? Terepi munka?
  • Milyen környezetben fogjuk használni a készüléket? Ipari körülmények közt?
  • Van elképzelésünk a mobil adatgyűjtő készüléken használt szoftverről?
  • Milyen vonalkódot kell olvasnia berendezésünknek? (1D?, 2D?)
  • Szükséges-e hálózati kapcsolat (WiFi, GPRS) alkalmazásunk használatához?

A mobil adatgyűjtő használati körülményeinek pontos ismerete segít meghatározni milyen formájú, típusú, milyen operációs rendszer alatt működő készülék szükséges, mely tartozékok szükségesek.

Mobil adatgyűjtő terminálok fajtái

A készülék kiválasztásnál nagyon fontos annak eldöntése, milyen fajta adatgyűjtőre van szükségünk. Ez a lépés nagyban meghatározza készülékünk tudását, alkalmazásainak határait. Legalább hat különféle termékcsoport létezik, melyek mindegyike előnyös tulajdonságokkal rendelkezik bizonyos alkalmazási területeken.

Belépő szintű mobil adatgyűjtő készülékek: Ezek a legegyszerűbb, legolcsóbb berendezések, és egyben a legjobb megoldást jelentik egyszerű feladatokra. Ezek a készülékek nem alkalmasak rádiós kommunikációra (WiFi, GPRS), a vonalkódolvasóval, és billentyűzeten rögzített adatokat egyszerű szövegfájlban tárolják. A terminál dokkolásakor a tárolt adatokat kötegelten (Batch formában) adják át a PC-nek. Az ilyen alap készülékek eltérőek lehetnek környezet állóság tekintetében, azonban igazi ipari kivitelű berendezést nem kínálnak ebben a kategóriában. Az olyan berendezések, mint a CiperLab CPT8000 nagyszerűen beváltak az olyan egyszerűbb alkalmazásokban, mint a leltár, vagy a tárgyi eszköz követés, alapvetően bármely feladatra alkalmazhatók feltéve, hogy nincs szükség online kapcsolatra, vagy bonyolult szoftver futtatására.

Mobil telefon méretű adatgyűjtők: A  telefon méretű mobil adatgyűjtő készülékek kompakt, strapabíró, teljes funkcionalitású berendezések. Ezeknél a készülékeknél opcióként, vagy alapkivitelben rendelkezésre áll a WiFi, GPRS, Bluetooth rádiós interfész, gyakran integrált GPS is. Méretüknél, és robosztusságuknál fogva, tökéletes berendezést képeznek a terepi munkát végző műszerészek, a kiszállítást bonyolító sofőrök, a területi felügyelők számára, elvben olyan alkalmazásokhoz ideálisak, ahol a munkát szabad ég alatt végzik. Az olyan készülékek, mint a Honeywell Dolphin 60S Scanphone egy sereg készülék használatának helyettesítésére alkalmasak. Nincs szükség külön laptop, mobil telefon, vonalkódolvasó, fényképezőgép használatára, a ScanPhone egyetlen készülékként ezek mindegyikét kiváltja, egy kis méretű, zsebben hordozható berendezés formájában.

Teljes méretű mobil adatgyűjtő készülékek: Az előző termékcsoporthoz hasonlóan, a teljes méretű készülékek opcionálisan, vagy alapszolgáltatásként a mobil kommunikáció összes fajtáját támogatják, azonban robosztusságuk, környezetállóságuk révén a legzordabb feltételek mellett is üzemben tarthatók. Az olyan mobil terminálokkal, mint a Honeywell Dolphin 99EX nemcsak raktárakban, disztribúciós központokban találkozhatunk. Gyakran előfordulnak építkezési munkaterületen, a FedEx teherautóin, sőt akár tengeri fúróplatformokon is találkozhatunk velük. Az ilyen készülékek némelyike még víz alá merítve is üzemképes. Mikor olyan készülék szükséges, mely a mobil kommunikáció összes fajtáját egyetlen termékben támogatja, mikor annak bármit el kell viselni ”akár esik, akár puffan”, a teljes méretű készülékek jelentik a legmegbízhatóbb megoldást.

Pisztoly formájú mobil adatgyűjtő készülékek: Az ilyen berendezéseket elsősorban olyan robusztus igényű alkalmazásokra tervezték, ahol a készülékek WiFi hálózaton keresztül kapcsolódnak a szerverhez. Az ilyen készülékeknél általában nem igény a GPRS hálózat támogatása, azonban a hálózat kiesésénél (megfelelő szoftverrel)batch üzemmódban tovább működtethetők. Az ilyen készülékek az előző termékcsaládhoz hasonlóan a vonalkódolvasók széles választékát kínálják, az egyszerű lézerszkennertől, a 2D olvasón keresztül, egészen az extra nagy olvasási tartományú szkennerekig, melyek akár 10 m-ről is leolvassák a vonalkódot. Az olyan készülékek, mint a Honeywell Tecton, tökéletes munkaeszközt jelentenek a raktári dolgozó, vagy a targoncakezelő számára, ahol ergonomikus, megbízható, robusztus berendezés a követelmény. A raktári alkalmazásokon túl ezek az eszközök jól teljesítenek az olyan kereskedelmi területen is, ahol az intenzív használat révén a sérült, meghibásodott készülékek kiesése komoly gondot okoz.

Csuklón rögzíthető mobil adatgyűjtő készülékek: Ezek a termékek az előző csoporthoz hasonló teljesítményű, hálózati képességű készülékek, azonban sajátosságuk révén a kezelő mindkét kezével munkát végezhet, anélkül, hogy a terminált le kéne tennie. Az ilyen készülékeknél, mint a Motorola WT41N0, a terminált a kezelő csuklójához, a szkennert pedig az ujjához rögzítik, így vonalkódot olvashat, adatokat rögzíthet, és mindkét kezét használva felemelhet, odébb tehet tárgyakat, termékeket. Az ilyen termékeket gyakran használják hangvezérelt raktári alkalmazásokban is, ahol a csuklón viselt készülék jelentősen megnöveli a munka hatékonyságát.

Jármű/targonca terminálok A fenti termékek a mobil adatgyűjtő terminálok olyan osztályát képezik, melyek speciális kialakításuk révén a targoncák, teherautók vezetőfülkéjébe szerelve üzemeltethetők, ellenállva az itt jelentkező folyamatos rázkódásnak, vibrációnak. A többi mobil termináltól eltérően ezek a készülékek nem rendelkeznek beépített vonalkódolvasóval. A Honeywell Thor VM1-hez hasonló készülékekhez általában kábeles, vagy kábel nélküli ipari kézi szkenner csatlakozik. A targonca terminálok általában a Windows valamely mobil változata alatt működnek, de léteznek berendezések, melyek teljes értékű Windows XP, vagy 7 operációs rendszert futtatnak. A különféle komissiózó, betároló, hűtőházi, és szállítmányozási alkalmazások, a fenti készülékek alkalmazása révén biztosan számíthatnak hatékonyságuk növekedésére.

Mobil adatgyűjtő számítógépek használata alkalmazási területenként

Alkalmazási terület

Belépő

Telefon méretű

Teljes méretű

Pisztoly formájú

Csuklón rögzített

Targonca

Egyszerű leltár

Összetett leltár

Tárgyi eszköz követés

Raktári alkalmazások

Raktári kiszedés

Jelenlét követés

Terepi munka

Szállítmányozás

Fuvarkövetés, kiszállítás

Termékkövetés

Egészségügy

 

Adatgyűjtő operációs rendszere

Az asztali PC-khez, az okostelefonokhoz hasonlóan a mobil adatgyűjtő terminálok is saját operációs rendszerrel rendelkeznek. Az operációs rendszer az a szoftver felület, ami a mobil terminál hardvere, és a készüléken használt felhasználói program(ok) közötti kapcsolatot biztosítja. A készülék szolgáltatásai, továbbá a rendelkezésre álló kész programok mennyisége nagyban függ az operációs rendszer fajtájától. A mai mobil készülékek általában a következő operációs rendszer alatt üzemelnek.

Egyedi operációs rendszer / DOS: Ezek a rendszerek egyre kevésbé jellemzők, és szinte kizárólag a belépő szintű termékosztályban találhatók meg. A többi operációs rendszertől eltérően ezeknél a megoldásoknál a szolgáltatások, a kész applikációk köre rendkívül korlátozott. Általában, csak a készülék gyártója által biztosított szoftverek, és fejlesztői környezetek állnak rendelkezésre, mellyel a vásárló saját maga írhatja meg a működéshez szükséges alkalmazást (Visual Basic, C, alkalmazás generátor). Az esetek többségében a felhasználó a gyártó által biztosított applikációt használja, mivel a belépő készülékeket általában egyszerű feladatokra használják. Az ilyen egyedi operációs rendszerű CipherLab CPT8000 például felhasználó barát Windows alatt működő alkalmazás generátort, mellette C, és Basic fordítót kínál.

Windows Mobile/Windows CE A Windows operációs rendszerek sokkal nagyobb rugalmasságot biztosítanak a felhasználó számára. A lehetőség itt is fennáll saját alkalmazás létrehozására, azonban a legtöbb esetben harmadik fél által kifejlesztett kész szoftverek futnak a Windows-os mobil terminálokon. A Windows OS alatt rendelkezésre álló kész applikációk, gyakorlatilag a lehetséges alkalmazási területek teljes felületét lefedik, legyen szó egyszerű leltárról, vagy mobil értékesítésről. Vegyük figyelembe azonban, hogy bár ezek Windows alapú operációs rendszerek, azonban nem azonosak a Windows 8-al, vagy Windows7-el. Az utóbbi operációs rendszerekre írt szoftverek nem működnek a mobil Windows készülékeken. A Windows Mobile, és a Windows CE számos dologban eltérnek egymástól, melyekre tekintettel kell lennünk. A Windows Mobile az elterjedtebb OS, és az olyan alkalmazásokban sokkal gyakrabban megtalálható, ahol GSM/GPRS kommunikáció szükséges. A Windows CE olcsóbb, kisebb erőforrás igényű, ezért az alkalmazás fejlesztők gyakran ezt a megoldást preferálják. A készülék kiválasztásánál mindig vegyük figyelembe, hogy alkalmazásunk kompatibilis-e a terméken futó operációs rendszerrel.

Windows XP, Windows 7 Bizonyos targoncaterminálok, és terepi számítógépek az asztali gépeknél megszokott OS alatt is működtethetők. A Honeywell Marathon terepi gép például Windows XP, vagy 7 OS-el is rendelhető.

Google Android A mobiltelefonok legelterjedtebb operációs rendszere megjelent a mobil adatgyűjtők kínálatában is. A Honeywell Dolphin 7800 for Android, készüléke például ezt az operációs rendszert kínálja.

Rádiós interfész kínálat

Bár a legtöbb mobil eszköz alkalmas a rögzített adatok memóriában tárolására, mégis a mai felhasználói igények egyre inkább igénybe akarják venni a készülékek legtöbbje által kínált online rádiós szolgáltatásokat. Az adatok realtime rögzítése, böngészése, frissítése nagy mértékben növeli a mobil munkavégzés hatékonyságát. A mai mobil eszközök többféle rádiós online kapcsolatra is képesek, és az adott alkalmazási körülmények döntik el, hogy ezek melyike szükséges. Előfordulhat, hogy egy alkalmazás akár több online interfészt is igénybe vesz.

WiFi A mobil számítógépeknél használt legelterjedtebb rádiós interfész. Az otthonunkban megtalálható WLAN hálózathoz hasonlóan mindaddig hozzáférünk a hálózati erőforrásokhoz, ameddig annak rádiós hatósugarán belül vagyunk. A köznyelvben WiFi ként ismert technológia a műszaki leírásokban gyakran 802.11 a/b/g/n néven található. Az a/b/g/n karakterek a szabvány nevében különböző hálózati sebességet reprezentálnak. A többféle szabványt is támogató berendezés a rendelkezésre álló hálózat sajátosságainak megfelelő kommunikációs eljárást alkalmazza. A mai mobil adatgyűjtő terminálok is szerencsére általában több kommunikációs sebességet támogatnak. A WiFi tökéletes megoldás az olyan alkalmazási területeken, ahol az online kommunikációt földrajzilag korlátozott területen kell biztosítani. A megfelelő fedettséget accesspointok, és switchek használatával biztosíthatjuk. Raktárak, kereskedelmi egységek, kórházak egyaránt gyakran alkalmazzák ezt a technológiát realtime hálózati rendszerük mobil kiterjesztésére.

GSM/GPRS Itt a mobiltelefonok esetében elterjedt technológiát alkalmazzuk. A GSM/GPRS szolgáltatást kínáló mobil adatgyűjtő eszközöknél a celluláris telefonszolgáltatással fedett területeken, a szolgáltatás minőségétől függően eltérő sebességű online adatforgalmazást végezhetünk, hanghívásokat kezdeményezhetünk csakúgy, mint a megszokott mobiltelefonok esetében. A fenti technológia legnagyobb előnyét az a tény jelenti, hogy kiléphetünk a négy fal közül, elhagyhatjuk a helyi hálózatot. A terepi műszerészek, a kiszállítást végző sofőrök számára ez a technológia lehetővé teszi, hogy az ügyfél telephelyén, vagy útközben kapjanak feladatokat, hozzáférjenek vállalati erőforrásokhoz (manuálokhoz, ügyfélaktákhoz, útvonal adatokhoz, stb.), hogy adatokat küldjenek vissza, pl. megrendeléseket miközben úton vannak. A mobil terminálok többféle WAN szabványt is támogathatnak. A készülék kiválasztása előtt célszerű tisztázni, hogy mely hálózati szolgáltatóval kell együttműködni, és a működési területen milyen adatátviteli szolgáltatás biztosított. Ennek függvényében kell ellenőrizni, hogy a preferált készülék támogatja-e a rendelkezésre álló szolgáltatást.

Bluetooth A Bluetooth egy speciális rádiós kommunikációs technológia, mivel működéséhez nem szükséges hálózat. Használatának célja két eszköz kábel nélküli összekapcsolása, például egy nyomtató, és egy PC, vagy egy kábel nélküli szkenner. és egy mobil telefon párosítása. A Bluetooth korlátozott hatósugarú (10 m), de használata révén két eszköz csatlakoztatása villámgyorsan, felhasználóbarát módon valósítható meg. A mobil adatgyűjtő terminálok esetében a leggyakrabban a Bluetooth a mobil nyomtatók kábel nélküli csatlakoztatását szolgálja. GPS A Global Positioning System (GPS) egy kicsit eltér a többi rádiós technológiától, mivel használata csak hely azonosítására szolgáló információ vételét biztosítja. Ez ugyanaz a technológia, amit az autós navigációs rendszerek, a mai okostelefonok alkalmaznak. A GPS nem alkalmas kommunikációra, azonban a GPS/GPRS opcióval együtt alkalmazva pontos földrajzi pozíciót szolgáltathat, mely fontos lehet az olyan alkalmazások számára, mint az útvonalkövetés, őrjárat ellenőrzés, stb.

Használt vonalkód fajták

Amennyiben eldöntöttük, hogy milyen operációs rendszer alatt működjön mobil számítógépünk, és kiválasztottuk a szükséges rádiós opciókat, a következő fontos tényező annak eldöntése, hogy alkalmazásunk milyen fajta vonalkódolvasó használatát igényli. A szkenner kiválasztását eldöntő tényezők, a vonalkód típusa (1D, 2D), és az olvasási távolság. A mobil adatgyűjtő terminálokban leggyakrabban négyféle vonalkódolvasót alkalmaznak:

CCD A mobil adatgyűjtő berendezéseknél viszonylag ritkábban használt vonalkódolvasó technológia. Működése hasonlít a 2D szkennerekéhez, azonban az érzékelő csak egy vonalmetszetet lát a kódból, ezért csak egydimenziós kódok olvasására képes. A lézerszkennerekhez hasonló olvasási tartományt biztosít. Előnyét képezi, hogy számítógép monitorokról, LCD kijelzőkről is leolvassa a vonalkódot. A CipherLab CPT8000 például ezt az eljárást alkalmazza.

Lézer szkenner Ez a mobil eszközökben legelterjedtebben alkalmazott vonalkódolvasó eljárás. A lézer szkennerbe épített lézerdióda pásztázó vörös fénye visszaverődik a vonalkód fekete/fehér elemeiről, melyet a szkenner szenzora detektál. A lézerszkennerek csak egydimenziós kódok olvasására alkalmasak, hatótávolságuk néhány centimétertől 30-60 cm-ig terjed a kód felbontásától függően. Amennyiben tárgyi eszköz, termék, vagy leltári címkéket kell olvasnunk az egyszerű lézer szkenner a legkézenfekvőbb választás.

Nagy olvasási távolságú lézer szkenner Ezek ugyanazon az elven működnek, mint az egyszerű lézerek, azonban akár 10 méterről is képesek leolvasni a vonalkódot. A tényleges olvasási távolság a kód felbontásától, és a kódot hordozó anyag tulajdonsásától függ. Ha alacsony felbontású a kód, és reflexiós anyagra nyomtatták, extra nagy olvasási tartomány biztosítható. Leggyakrabban a teljes méretű, és a pisztolyformájú mobil adatgyűjtő készülékek rendelhetők extra olvasási tartományú lézerszkennerrel. Ezeket az eszközöket leggyakrabban raktárakban használják, ahol nagy előnyt jelent, hogy a dolgozó a több méter magasan elhelyezett polcazonosító kódot a talajszintről le tudja olvasni.

2D kódolvasók Ezek a szkennerek nem a visszavert fényt dolgozzák fel, hanem a vonalkód fényképét. A képet feldolgozva ismerik fel a vonalkódot, dekódolják a benne foglalt információt. A 2D olvasók az egyszerű egydimenziós, a halmozott kódok, és a 2D vonalkódok olvasására egyaránt képesek. A 2D olvasók a vonalkód orientációjától függetlenül képesek annak értelmezésére. A lézerszkennereknél nagyobb odafigyelést kíván a célzó fény kódra helyezése. A 2D szkennerekkel ezért gyorsabban, könnyedebben dolgozhatunk, és a kódot akár monitorról, vagy telefon kijelzőről is leolvashatjuk. A legelterjedtebb 2D olvasók olvasási tartománya a sima lézerszkennerekéhez hasonló, azonban léteznek speciális modellek, melyek 9-10 méter távolságból is használhatók.

Beépített kamera: Számos készülékbe építenek a vonalkódolvasó mellé fényképfelvétel készítésére alkalmas kamerát is. A kamera alkalmassá teszi az adatgyűjtőt bizonyos alkalmazások elvégzésére, illetve szükségtelenné teszi külső készülékek használatát. Az olyan terepi alkalmazásoknál például, mint a mérőóra olvasás, a beépített kamerával dokumentálni lehet, ha valamilyen rendellenességet (plombasérülés, stb.), ugyanígy dokumentálható a parkolás ellenőrzésnél, a lejárt, vagy hiányzó parkolójegy. A Honeywell Dolphin 60s Scanphone például a beépített vonalkódolvasó mellett 3 Megapixeles autófókuszos, LED vakus kamerával is rendelkezik.

A megfelelő mobil adatgyűjtő terminál kiválasztása A mai készülékeknél rendelkezésre álló opciókat figyelembe véve az a fontos, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő terméket válasszuk ki. A felhasználási körülmények feltérképezésével, a szükséges opciók meghatározásával a döntési folyamat egyszerűbbé válik.

Apple vonalkódos adapter
Apple vonalkódos adapter
Billentyűs adatgyűjtők
Billentyűs adatgyűjtők
Csuklón rögzíthető adatgyűjtők
Csuklón rögzíthető adatgyűjtők
Érintőképernyős adatgyűjtők
Érintőképernyős adatgyűjtők
Hűtőházi terminálok
Hűtőházi terminálok
Táblagépek
Táblagépek
Targonca terminálok
Targonca terminálok