QR Kód

QR kód egyfajta 2-D (síkbeli) vonalkód, melyet a Denso Wave (a Denso Corporation részlege) fejlesztett ki, 1994-ben azzal az elsődleges céllal, hogy a jel hogy könnyen értelmezhető legyen az akkori olvasó berendezések által. A QR kód használata egyre szélesebb körű. Használják az iparban, logisztikában, de igazi népszerűségét a marketing alkalmazásokban, és a mobil telefonos megoldásokban érte le. Sajátosságai miatt alkalmas postai címek, telefonszámok, internetcímek, sőt akár GPS koordináták tárolására. Az egyre jobban elterjedő okostelefonok (Android, IPhone, Symbian, Windows Mobile, stb.) alkalmazásokat kínálnak a QR kód olvasására, sőt bizonyos programok Pl. Android Market a QR kódot is felhasználják a termékek, szolgáltatások azonosítására. A mai olvasóberendezések kíválóan olvassák a QR kódot nemcsak papírról, de akár a képernyőkről, sőt a mobiltelefonok kijelzőiről is. Ez újabb alkalmazások felé nyit kaput (mobil fizetés, mobil beléptetés, stb.)

A QR kód a hagyományos vonalkódokkal összehasonlítva a következő tulajdonságokkal rendelkezik: 
A hagyományos egydimenziós kódok maximum 20 karakter tárolására alkalmasak, ezzel szemben a QR kód információ tartalma ennek több tucat szorosától egészen a több százszorosáig terjedhet. A QR kód mindenféle adat kódolására alkalmas beleértve a numerikus, alfanumerikus karaktereket, a Kanji, Kana, Hiragana jelkészleteket, a bináris, és kontrol kódokat.

QR kód adat kapacitása
Csak numerikus Max. 7,089 karakter
Alfanumerikus Max. 4,296 karakter
Bináris (8 bites) Max. 2,953 bájt
Kanji, Kana(teljes sz.) Max. 1,817 karakter

Kis nyomtatási méret Mivel a QR kód mind horizontális, mind vertikális irányban adatokat hordoz, ezért a hagyományos 1D vonalkódok adatsűrűségének tízszeresére képes. (Kisebb nyomtatási méretben a Micro QR kód is rendelkezésre áll.) Kanji és Kana képesség Mivel a QR kódot Japánban fejlesztették ki, ezért képes a JIS Level 1 és Level 2 kanji karakterek kódolására is. Japán nyelv használata esetén egy teljes szélességű Kana, vagy Kanji karakter 13 biten kerül kódolásra, mely a QR kódnak több mint 20 % nagyobb információ sűrűséget a többi 2D kóddal összehasonlítva. Ellenáll a sérüléseknek, és szennyeződéseknek A QR kód redundáns felépítésű, ezért a kód akkor is rekonstruálható, ha annak egy része sérült, vagy szennyeződött.   Bármely irányból olvasható A QR kód nagy sebességgel, tetszőleges irányból olvasható (omnidirekcionális). A QR kód ezen tulajdonságát a kód három sarkában található helyzet meghatározó jelek biztosítják. Ezek a helyzet meghatározó jelek stabil nagy sebességű olvasást biztosítanak, és segítenek a háttérzavarok elnyomásában.   Strukturált appendálási funkció

Ugyanaz az adathalmaz olvasható a felső kódból, mint az alsó négy QR kódból.

A QR kód több adatterületre osztható, és ugyanígy a több QR kódban tárolt adatok egyetlen QR kódba konvertálhatók. Egy szimbólum max. 16 kódba osztható, mely különösen a keskeny területekre történő nyomtatás során hasznos.